Over het werk van Paul Dikker

 

Paul Dikker is een onafhankelijk, internationaal werkend beeldend kunstenaar.  In 1984 voltooide hij zijn kunstopleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten eneen jaar later studeerde hij cum laude af in Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schildert in Nederland en in Noorwegen en exposeerde zijn werk in Nederland, België, Duitsland en Noorwegen.

Paul Dekker

Paul Dikker

Na werkperiodes in Spanje en Portugal, schildert hij sinds 2006 drie maanden per jaar in Noorwegen. Het Oslo Museum organiseerde in 2007 een solo-tentoonstelling van zijn schilderijen. In 2010 verscheen bij uitgeverij Aschehoug Forlag (Oslo) het boek Alt det som er (Alles wat er is), waarvoor de auteur Bjørn Sortland een verhaal schreef, geïnspireerd op de schilderijen van Paul. Het boek werd gemaakt met steun van de Noorse Culturele Raad en is aangekocht door de Noorse staat om te verspreiden onder alle bibliotheken. Het kreeg zeer positieve recensies en beleefde zelfs een tweede druk. In 2013 organiseerde hij samen met een collega de tentoonstelling Holland i Hardanger in het Hardanger Folkemuseum in Utne, Noorwegen.

Paul Dikker behoort tot de zeer kleine groep kunstenaars in Nederland die, zonder overheidssubsidie, van zijn verkopen en opdrachten kan leven. Zijn werk is uniek en persoonlijk en niet makkelijk onder te brengen in een of andere stroming. Pauls werk is voortdurend aan verandering onderhevig. Na een periode waarin hij zich concentreerde op de stilte en de grootsheid van de natuur, zoomt hij recentelijk in op details als takken, bladeren en fragmenten daarvan. Met zijn werk zoekt hij het avontuur en probeert hij dieper door te dringen tot de essentie van het bestaan, van de schoonheid en van het leven als zodanig in al zijn stille onbegrijpelijkheid.

Paul Dikker maakt ongeveer 20 acryl- en olieverfschilderijen per jaar. In een door hem zelf ontwikkelde techniek strijkt hij vele dunne verflagen over elkaar heen, waardoor de kleurvlakken een stralende intensiteit verkrijgen. In mei 2006 werd zijn schilderij Ergens anders gekozen als het op twee na mooiste Nederlandse kunstwerk van de afgelopen 50 jaar. De verkiezing werd georganiseerd door de Federatie Kunstuitleen (FKU). Het schilderij is in het bezit van Shell.

Paul Dikker - Demee

Paul Dikker – Demee

Paul Dikker werkt regelmatig in opdracht. Eens per jaar verspreidt hij een nieuwsbrief, het zogenaamde WAW-bericht. Zijn uitgebreide full color WAW-magazine verschijnt zo nu en dan bij verrassing. Hij organiseert bijeenkomsten, geeft lezingen en schrijft artikelen over kunst, kunstbeleid en ondernemerschap. Hij is bestuurslid bij Stichting Leenrecht, Pictoright en Open Ateliers Jordaan (vz).

Zijn werk is in het bezit van de Provincie Noord-Holland, CBK Zuidoost, Spaarne Ziekenhuis Haarlem, de Universiteit van Amsterdam, het Ministerie van Economische Zaken, de Sociaal-Economische Raad, Gemeente Diemen, ING, Shell, het Oslo Museum en vele andere bedrijven, instellingen en particulieren in België, Curaçao, Groot Brittannië, Nederland, Noorwegen, Portugal en de Verenigde Staten.

Om andere online exposities te bekijken, klik hier.

Om zelf een online gastexpositie te starten, klik dan hier

 

 

Geverifieerd door MonsterInsights