Piet Kloes (1895 – 1974)

Piet Kloes:

In 1895 wordt Piet Kloes geboren in Haarlem en krijgt de doopnamen Petrus Chrisostimus mee. Zijn vader had een wasserij en daar was Piet na zijn schooltijd enige tijd werkzaam. Rond die tijd stapte hij ook in het huwelijk met Annie van den Haak; uit dit huwelijk zijn 4 kinderen voortgekomen. In zijn vrije tijd schilderde hij graag en maakte hij zich als autodidact verschillende schilderstechnieken eigen.

Toen duidelijk werd dat in de wasserij niet zijn toekomst lag, hakte hij op 24-jarige leeftijd de knoop door en is als beroepskunstschilder verder gegaan. Zijn prestaties waren van dien aard dat hij daar een karig boterham mee kon verdienen. Door de jaren heen ontwikkelde hij zich echter en om zijn ontwikkeling te versterken nam hij les bij de gerenommeerde Haarlemse kunstschilder H.F. Boot in diens atelier aan het Klein Heiligland 6 in Haarlem.

Daar komt ook Piet zijn stijl vandaan: robuuste penseel streken, zwaar opgezet en kleuren typeren deze eigen stijl. Dit is goed terug te zien op veel van zijn schilderijen. En hoewel veel stillevens in donkere tinten en sober van aard zijn, kon hij natuurgetrouw schitterende dynamische wolken partijen schilderen.Piet Kloes

Doordat hij zich heeft ontwikkeld als kunstenaar, kon hij lesgegeven en heeft dit gedaan aan Piet van Egmond, Pieter Tjepkema en Wim Steijn. Ook werd hij lid van de Haarlemse kunstenaarskring ‘Kunst Zij Ons Doel’(KZOD).

Omdat Piet Kloes een kunstschilder pur sang was en niets liever wilde dan schilderen, stak hij totaal geen tijd in het uitbaten van zijn naam en zijn schilderwerk. Hierdoor bleef hij slechts in een kleine kring bekend. Bij de vakbroeders die hem kende, en die zich vaak meer profileerde dan Piet, was hij echter zeer gewaardeerd. Velen die zich in zijn werk verdiepten, zagen vaak wat een prachtig werk hij gemaakt heeft.

Diverse musea hebben werk van Piet Kloes in huis zoals het Frans Hals museum in Haarlem, het Deventer museum en het Museum van Bommel-van Dam in Venlo. Enige tijd na zijn dood is er in 2012 een Foundation opgericht die zich tot doel stelt het schilderwerk van Piet veilig te stellen voor de toekomst. Geïnteresseerden in het werk van Piet Kloes die dit willen aanschaffen, kunnen contact op te nemen met de Piet Kloes Foundation of mailen naar info@haarlemsekunstschilders.nl.

Bekijk Piet zijn collectie hier.

Om zelf een online gastexpositie te starten, klik dan hier

 

Geverifieerd door MonsterInsights