‘049: Harry Balm: Heilige Graal’

€ 375,-

Harry Balm Heilige Graal Haarlemsekunstschilders.nl

Harry Balm – Heilige Graal

 

Deze week in ‘kunstwerk uitgelicht’ een gecombineerde aquarel van Harry Balm met de intrigerende titel ‘Heilige Graal’. Het beeld dat de kunstschilder hier oproept, is een bijna surrealistische blik op een wand die van stalagmieten lijkt te zijn opgebouwd. De blauwe gloed wordt donkerder aan de randen en in de horizon komt de zon op.

In het midden wordt onmiskenbaar de Heilige Graal zichtbaar die in een vloed van licht lijkt te baden. Het portaal of altaar waar de Graal in staat, is goudgeel van kleur waardoor de aandacht in eerste instantie hier naar toe wordt getrokken. Hiervoor staat op de trappen een (hoge)priester met armen richting de Graal wijzend.

Als men langer naar het kunstwerk kijkt, en dat is een van de pakkende aspecten van dit kunstwerk, ziet men dat er vele afbeeldingen verborgen zijn. Zo kan men op de voorgrond waterlelies ontwaren en iets dieper gelegen een trap die tot in het water leidt. Ook kan men hier en daar portalen, bossages en tempeltjes ontdekken die de spanning – die het kunstwerk in beginsel al oproept – verder benadrukt.

De aquarel van 34 centimeter bij 25 centimeter is met heel fijne penseelstreken opgezet wat de pakkende magie van dit kunstwerk versterkt. De aquarel is linksonder gesigneerd.

Om meer kunstwerken te zien van Harry Balm, klik dan hier.

Geverifieerd door MonsterInsights