‘067:  Van Pelt: Huizen aan de Gracht’ 

 € 125,-

 

Deze week de iets minder bekende kunstschilder Van Pelt met het schilderij ‘Huizen aan de Gracht’. Het uitgelichte kunstwerk is een aquarel waarbij de lucht met veel water is opgezet. Dit maakt de wolkenpartij in de blauwe aquarelverf realistischer en geeft het diepte.

Als men goed naar de panden kijkt die aan het water staan dan herkennen de Haarlemmers onder ons al snel het Hodshon Huis, gelegen aan het Korte Spaarne in Haarlem. Het aan het Spaarne gebouwde monumentale neoclassicistische patriciërshuis dat in 1794 werd gebouwd voor Keetje Hodshon.

Aan het eind van de afbeelding aan de rechte kant is nog net De Witte Brug te zien, die beide kanten van het Spaarne aan elkaar verbindt. De Olyphant, de bekende trapgevelhuisjes, staan er net niet meer op maar op de voorgrond is een bomenrij te zien waar de bomen in vol blad staan. Het is overduidelijk in de zomer geschilderd.

Door de schaduw die de huizen op de gracht werpen, wordt het duidelijk dat de zon nog in het oosten staat en het nog in de ochtend is. Door het weelderige licht belooft Van Pelt een nieuwe  broeierige zomerse.

Om meer kunstwerken te zien uit de collectie, klik dan hier.

Geverifieerd door MonsterInsights