088: Poppe Damave: De Maaltijd

€ 299,-

Poppe Damave - De Maaltijd - Frans Hals museum - HaarlemseKunstschilders.nl

Poppe Damave – De Maaltijd (Frans Hals museum)

 

 

Deze week een ets van Poppe Damave met de titel: De Maaltijd. Een kunstwerk van 26 centimeter bij 22 centimeter, die in de rechter onderhoek gesigneerd is. De afbeelding laat de schilder zien in een huiselijke setting, aan de eettafel. De kunstenaar zit rechts van het midden, naast zijn vrouw Tine Damave (meisjesnaam Tine Martin) die links van het midden zit.

Op de gedekte tafel zijn flessen, pannen en borden zichtbaar. Zowel Poppe als Tine hebben een bord voor hen en een lepel in hun hand waaruit vermoed kan worden dat er soep werd gegeten. De stijl is als eenvoudig en klassiek te typeren maar hoekiger dan de normale vloeiende lijnen die kenmerkend zijn voor Damave.

Aan de zijkant en op de voorgrond zijn de kinderen van de kunstenaar geportretteerd. Een grappig detail is dat twee kinderen de kijker recht in het gezicht aan kijken, de een olijk de ander meer vragend. De vraag is natuurlijk waar (of naar wie) de kinderen ten tijde van het vervaardigen van de ets naar hebben gekeken, aangezien de feitelijke maker naast hen aan tafel zit! Let ook op het verfijnde kinderkopje aan de rechterkant van de ets die bij een vlugge blik makkelijk over het hoofd wordt gezien.

Al met al een markant kunstwerk wat het Frans Hals museum heeft doen besluiten om het eind vorige eeuw aan te kopen en tentoon te stellen. Geinteresseerd in de 1e staat van deze ets, kijk dan hier.

Om meer kunstwerken te zien van Poppe Damave, klik hier.

Interesse om zelf met een kunstwerk in deze rubriek te staan? Klik hier!

Geverifieerd door MonsterInsights