098: Poppe Damave: Watersnoodramp 1954, Oude Tonge

€ 175,-

Poppe Damave Watersnoodramp 1954, Oude Tonge

Poppe Damave – Watersnoodramp 1954, Oude Tonge

 


Op de 60e gedenkdag van de Watersnoodramp in Zeeland staat deze week in ‘kunstwerk uitgelicht’ een houtskooltekening van Poppe Damave centraal. Damave heeft Zeeland een jaar na de Watersnoodramp bezocht en dit kunstwerk vervaardigd.

De afbeelding is een mooie en gedetailleerde weergave van Oude Tonge dat op het voormalige eiland Goeree-Overflakkee aan het Grevelingenmeer ligt. De tekening laat het dorp zien zoals het in 1954, een jaar na de ramp, er uit gezien moet hebben.

Dominant op de voorgrond staat een groot kruis die ter nagedachtenis van alle slachtoffers is geplaatst. Op de achtergrond wordt, op bijna een liefelijke wijze, het dorp weergegeven. Dit beeld wordt versterkt door de vogels die boven het dorp in de lucht ‘hangen’. Het idyllische beeld wordt echter verstoord door de donkere wolk in de linkerbovenhoek. Je kunt zien dat uit de wolk slagregens komen die op het dorp neervallen.

De houtskooltekening van 25 centimeter bij 20 centimeter is linksonder gesigneerd en in de rechteronderhoek staat de titel ‘Oude Tonge 1954’ genoteerd.

Om meer kunstwerken te zien van Poppe Damave, klik hier.

 

Geverifieerd door MonsterInsights