176: Roelof Klein: Zuiderhaven Harlingen

€ 275,-

Roelof-klein-harlingen-zuiderhaven-potloodtekening
Roelof Klein – Harlingen-zuiderhaven (potloodtekening)

 

Omdat in januari de kunstschilder Roelof Klein centraal staat, kijken we deze week in ‘kunstwerk uitgelicht’ naar de Zuiderhaven in het Friese Harlingen dat door Klein vervaardigd is.

Deze potloodtekening is geschetst op geschept papier. Doordat het aanzicht met potlood is opgezet, roept het vooral een zacht beeld op. Dit geheel versterkt het liefelijke beeld van een ongerept, slaperig haventje dat de kunstenaar in een onschuldige periode in de tweede helft van de 20e eeuw heeft weer gegeven.

De trapgevel en de puntige daken van de naastgelegen huisjes roepen een typische, oer-Hollandse sfeer op. Men kan zich inbeelden dat Roelof Klein op een enigszins mistige zondagochtend in Harlingen dit tafereel zorgvuldig heeft geschetst.

Op de voorgrond ligt een boot met gestreken zeilen. Op de kade lopen enkele personen en staat een schipper bij zijn boot. In het water weerkaatsen de objecten maar een klein beetje waardoor de aandacht niet al te veel wordt afgeleid.

De tekening is 27 centimeter bij 20 centimeter en is rechtsonder door de kunstenaar gesigneerd. Linksonder staat geschreven: ‘Zuiderhaven’ met hieronder de aanduiding ‘Harlingen’.

Om meer kunstwerken te zien van Roelof Klein, klik dan hier.

Geverifieerd door MonsterInsights