Poppe Damave * Roelof Klein * Wim Steijn Ruud Cornelisse * Michael Rieu * Frans Schoorl * Frans Verpoorten * Harry Balm * Jan Korthals * Henk Ames

 

Frans Schoorl

Frans Schoorl


Frans Schoorl (1923 – 2015)

 

Frans Schoorl:

Stadsgezichten, landschappen en stillevens overheersen het werk van de kunstschilder Frans Schoorl. Op basis van schetsen, voorstudies en waarnemingen in het veld mengt hij intuïtief de kleuren en transformeert het waargenomen landschap tot een impressionistische voorstelling. Zelf zei hij er eens over: “Ik ben net als de Franse impressionisten gefascineerd door het licht, de kleuren en het vrije schilderen. Ik wil niet slaafs de natuur weergeven, maar met kleuren mijn impressies laten zien”.

Frans Schoorl is lid van de kunstenaarsvereniging KZOD en wordt wel eens de “Eminence Grise” van de Haarlemse kunstschilders worden genoemd. Frans Schoorl volgde in de jaren vijftig van de vorige eeuw lessen bij de bekende Haarlemse kunstschilder Poppe Damave en perfectioneerde zijn techniek in de zestiger jaren bij de Haarlemse kunstschilder Roelof Klein. Frans Schoorl zijn werk bestaat met name uit olieverf, acryl en aquarel.

De kunstwerken zijn kenmerkend door het krachtige gebruik van contrasterende kleuren in combinatie met verstilde beelden. Specifiek kleurgebruik is zijn (kunstenaars)handelsmerk geworden. Frans Schoorl heeft op tal van plaatsen in binnen- en buitenland geëxposeerd, maar zijn werken kwamen wel optimaal tot hun recht op de expositie die hij heeft gehad in de zogenoemde ‘Haarlemse Hallen’.

Bekijk de kunstwerken van Frans Schoorl in de collectie van Haarlemse Kunstschilders.nl

 

Geverifieerd door MonsterInsights