Poppe Damave * Roelof Klein * Wim Steijn Ruud Cornelisse * Michael Rieu * Frans Schoorl * Frans Verpoorten * Harry Balm * Jan Korthals * Henk Ames *

 

Frans Verpoorten

Frans Verpoorten

Frans Verpoorten (1924 – 1997)

 

Frans Verpoorten:

De Haarlemse kunstschilder Frans Verpoorten kreeg in de tweede helft van de jaren ’40 zijn opleiding aan de academies van Antwerpen en Haarlem. Aan die laatste was hij onder meer leerling van de plaatselijke grootheden Henri Frédéric Boot en Kees Verwey. Tegenwoordig wordt hij gerekend tot één van de leden van de ‘Haarlemse Vijftigers’ waar onder andere ook Anton Heijboer en Poppe Damave deel van uitmaakten. Al van jongs af aan legt hij een voorliefde aan de dag voor alles wat te maken heeft met water, boten en varen.

Frans Verpoorten maakte in de periode 1951-1956 reizen naar België, Frankrijk, Spanje en Portugal en deze speelden zich voornamelijk aan de kuststreken af. Een invloed die in zijn kunstwerken uit die periode overduidelijk waarneembaar is, getuige de vele boten en havens en daarmee gepaard gaande vuurtorens, kranen, dokken en kades. Een overeenkomstige interesse in de wereld van machines blijkt verder uit zijn werken van de Industriële ‘landschappen’ van de bij IJmuiden gelegen Hoogovens.

Vanaf eind jaren 70 richtte Frans Verpoorten zich op grafiek. Nu echter met als voornaamste inspiratiebron het Noord-Afrikaanse (kust)landschap. In 1994 werd er in het Visserijmuseum in Vlaardingen een tentoonstelling van zijn maritiem werk uit de jaren ’40 en ’50 gehouden. Veel werk van Frans Verpoorten bevindt zich in diverse aan de overheid gerelateerde collecties. Daarnaast bevinden zijn kunstwerken zich in de collecties van o.a. het Frans Halsmuseum in Haarlem, het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Centraal Museum in Utrecht.

Bekijk de kunstwerken van Frans Verpoorten in de collectie van Haarlemse Kunstschilders.nl

 

Geverifieerd door MonsterInsights