Poppe Damave * Roelof Klein * Wim Steijn Ruud Cornelisse * Michael Rieu * Frans Schoorl * Frans Verpoorten * Harry Balm * Jan Korthals * Henk Ames *

 

jan korthals

Jan Korthals

Jan Korthals (1916 – 1972)

 

Jan Korthals:

Korthals was een Amsterdams kunstschilder die in de impressionistische stijl werkte. De stijl van Jan Korthals is sterk beïnvloed door zijn grote voorbeelden Breitner en Mackenzie. De laatste was tevens de oom van Korthals en heeft een stimulerende rol gespeeld in zijn leven. Het werk van Jan Korthals beslaat veel stadsgezichten, met name Amsterdam en Parijs. Aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen volgde Korthals zijn artistieke opleiding.

Tekenen en schilderen was zijn passie. Al op 19-jarige leeftijd werd Jan Korthals lid van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging St. Lucas. Twee jaar later kreeg hij subsidie van de Koninklijke Vereniging voor Steun aan Jeugdige Beeldende Kunstenaars. Met deze subsidie kon hij de avondcursussen aan de Kunstnijverheidsschool betalen. Drie jaar lang werden er lessen gevolgd bij Hendricus IJkelenstam en de Vlaamse Jos Rovers.

In 1952 bestond Parijs 2000 jaar en ter gelegenheid hiervan besloot Drukkerij Senefelder een ‘Parijse’ kalender uit te geven. Jan Korthals kreeg opdracht om voor deze kalender de illustraties te leveren. Zelf gaf Jan Korthals van 1956 tot 1965 eigen kalenders uit en de afbeeldingen hiervan gebruikte hij ook als kerstkaarten.

Bekijk de kunstwerken van Jan Korthals in de collectie van Haarlemse Kunstschilders.nl

 

Geverifieerd door MonsterInsights