Poppe Damave * Roelof Klein * Wim Steijn Ruud Cornelisse * Michael RieuFrans Schoorl * Frans Verpoorten * Harry Balm * Jan Korthals * Henk Ames *

 

“ik wil bovenal een ‘happy’ man zijn en vrij kunnen doen en laten wat ik wil. Ik stel mij ‘niets’ voor! Door die ‘eigenwijsheid’ blijf ik wat ik ben en vergeet mijn roots niet.”

 

Michael Rieu (1953 – )

Michael Rieu

Michael Rieu

 

Michael Rieu:

Michael Rieu is een geboren en getogen Haarlemse kunstschilder. Zijn werk gaat over volgens de kunstenaar over ‘de eeuwige spanning tussen twee of meerdere mensen,vrouw en man en meervoud. De reis, de reis met z’n tweeën. Innerlijke weg en spiritualiteit-levensweg-bagage opbouw-rust-onrust. Inbeelding en verbeelding. Zo gaat de fantasie zijn vrije loop. Het werk is divers en experimenteel, tekenen-schilderen-beelhouwen. Het ‘onderzoek’ staat voorop! Zou absoluut niet weten wat ik straks of morgen zal maken! Heerlijk!”

Exclusief
Een van de kenmerken van Rieu’s werk is dat hij vooral gefascineerd is door het menselijke hoofd. De stilering ervan is onlosmakelijk verbonden met Rieu, of hij nu schildert, pentekeningen of sculpturen maakt. In de Collectie kan men Rieu’s werk vinden waarin dit naar voren komt. Op internet toont Michael Rieu zijn Collectie in Nederland zijn werk exclusief via HaarlemseKunstschilders.nl.

De kunstschilder heeft daarnaast sinds zijn 17e, ondanks zijn internationale loopbaan, nog steeds zijn eigen atelier in Haarlem, in de Amsterdamse Poort! Een plek waar hij ook verblijft als hij in Nederland is en van houdt. Volgens Rieu wil hij naar eigen zeggen: “bovenal een ‘happy’ man zijn en vrij kunnen doen en laten wat ik wil. Ik stel mij ‘niets’ voor! Door die ‘eigenwijsheid’ blijf ik wat ik ben en vergeet mijn roots niet.”

Haarlemse periode
Geboren en wonend in Haarlem komt de kunstschilder in zijn jeugd al snel in contact met Wim Steijn, met wie hij het goed kon vinden, al vroeg bezocht hij hem op zijn atelier op Bentveld. Volgens Rieu kon Wim Steijn ‘dik’ schilderen en was hij een romantisch figuur. Voor Rieu één van de betere uit Haarlem en omstreken. Poppe Damave kende hij ook en volgens Rieu werkte deze daarentegen bijna ‘te’ gedisciplineerd! Roelof Klein was volgens Michael “een vreselijk aardige man, zijn bloemen en boeketten waren een levenslust!”. Die hele club met kunstschilders zat in de Haarlemse Waag op zolder waar Rieu heel veel ‘model’ getekend heeft en zodoende ‘tig’ van deze kunstenaars leerde kennen.

Internationaal
Na zijn grafische opleiding werd hij op 17 jarige leeftijd aangenomen op de Rietveld academie in Amsterdam. Na afronding kreeg de kunstschilder volgens eigen zeggen ‘contraprestatie’ en vertrok hij voor ongeveer 7 jaar naar Praag. Hierna verhuisde hij voor 20 jaar naar Parijs waarna hij in 2007 besloot naar Noorwegen te gaan. Zijn atelier ligt op een klein eilandje bij Kristiansand aan de zuidkust.

Noorwegen
Sinds hij met Noorwegen kennismaakte, is hij geïnspireerd door het land en zijn kunstenaars, met name Edvard Munch. De kunstenaar heeft daar een vrij toegankelijk eigen beeldenpark in een afgelegen gebied met de naam Artcafe.no, ongeveer drie kwartier rijden van Kristiansand dat, ondanks de afgelegenheid, druk bezocht wordt en werkt hij minstens tweemaal 6 tot 8 weken per jaar op een marmer atelier in Avenza,Carrara. Toch is hij niet helemaal los van Frankrijk. Nog steeds heeft hij de mogelijkheid om in ‘een zelfgetimmerd atelier’ bij Avignon te werken en vlakbij Draguignan bij zijn broer Paul in Lorgues.

 

Geverifieerd door MonsterInsights